Batalionul Azov a transmis că, luni seară, forțele ruse au folosit o substanță otrăvitoare de origine necunoscută împotriva civililor și militarilor ucraineni din Mariupol, care a fost împrăștiată de un vehicul aerian telecomandat.
Informația a fost transmisă de Anton Gerașcenko, consilier oficial și fost ministru adjunct la MAI din Ucraina, pe Telegram, scrie antena3.ro.
Ministrul Apărării din Marea Britanie a avertizat că rușii ar putea folosi muniție cu fosfor în Mariupol.
Agenția rusă de stat a transmis, totodată, că separatiștii din Donețk au propus utilizarea armelor chimice pentru a elimina soldații ucraineni din Mariupol.
„Trebuie să apelăm la arme chimice, acest lucru se poate face”, a declarat Eduard Basurin, purtătorul de cuvânt al milițiilor din Donețk.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, la Digi24, că activarea planului de apărare chimică, nucleară şi biologică a fost activat în cadrul NATO pentru ca atât țările aliate cât și Ucraina să fie pregătite, deși nu există o amenințare iminentă, pentru un atac cu astfel de arme.
Întrebat ce se va schimba odată cu activarea planului „NCBR” în cadrul NATO, Mircea Geoană a răspuns: „Decizia NATO de a avea capabilități pentru acest tip de pericole – nuclear, chimic, biologic radiologic a fost luată la summitul de la Praga din 2002, când România a fost invitată la NATO. Acest lucru nu este nimic nou pentru NATO”.
Într-un interviu pentru televiziunea americană CBS, Zelenski i-a spus realizatorului Scott Pelley că „încă de la începutul războiului, ucrainenii nu au fost dispuși să renunțe la teritorii”, dar că în viață „se întâmplă lucruri”.
Liderul de la Kiev susține că e conștient că Rusia nu se va retrage din Crimeea, anexată în 2014, și pare să accepte faptul că se va negocia asupra păstrării sub control rus a teritoriilor din Donbas.